NOSZA logo

NOSZA.eu

HU EN

alap verzi gyengnlt verzi

Címoldal

Rólunk

Kézikönyv

Kapcsolat

Publikációk


 

Technikai oldal

A NOSZA (Neuro-Ophthalmologiai Szakambulancia) Alapítvány megszűnt.

A Fővárosi Törvényszék törlő végzése 2019-05-16. napján jogerőre emelkedett.

Az Alapítvány honlapja archívumként tovább működik.

Az alábbiak az Alapítvány születését és korábbi működését írják le.

***

A NOSZA (Neuro-ophthalmologiai Szakambulancia) Alapítvány:

Az agyérbetegségek szemtüneteinek szűrése, kezelése érdekében 2002-ben jött létre. Ennek előzménye az Alapítóknak a neuro-ophthalmologia területén végzett több, mint 20 éves tevékenysége.

 

Az Alapítvány fő célja:

A központi idegrendszeren belül a látópálya és a szemmozgató rendszert érintő megbetegedések korai felismerése, korszerű diagnosztikája, kezelése. Mivel a látás a szem és az idegrendszer együttműködésén alapul, ezért a szervezeten belül bármely betegség lehet a látászavar eredete - nemcsak neurológiai és idegsebészeti, hanem gyakran a szív- és érrendszeri, gyulladásos betegségek, vagy eltérő eredetű belgyógyászati kórképek is.

 

Az Alapítvány tevékenysége:

Céljai elérése érdekében az Alapítvány tájékoztatási, tanácsadási, továbbképzési feladatokat lát el. Nevezetesen a legkorszerűbb szakkönyvek és publikációk valamint folyóiratok beszerzését és egyidejűleg a legfontosabb kongresszusi szimpóziumok szervezését, postgraduális képzéseken való részvételt is támogatja. Az Alapítvány tevékenységének egyik legfontosabb, legmaradandóbb célkitűzése és eredménye a rendszeres időközönként megjelenő NEURO-OPHTHALMOLOGIA kézikönyvek kiadása.  Az Alapítvány tervei között szerepel a kézikönyv elektronikus változatának folyamatos modernizálása, átírása.

 

A neuro-ophthalmologia:

Egy olyan új diagnosztikai határterület amely az ideggyógyászati-, idegsebészeti és neurológiai szövődményekkel járó szisztémás megbetegedések szemtüneteit vizsgálja. A látóideg és a szemmozgatórendszer a központi idegrendszert szinte teljes hosszában átszeli, s így bárhol alakul ki a működési zavar, a neuro-ophthalmologiai vizsgáló eljárásokkal a károsodás mértékére, helyére és tapasztalati alapon a károsodás eredetére, etiopathomechanizmusára is következtethetünk. Mindemellett alapvető feladata még a betegek korszerű kezelése és életük során a a legkorszerűbb rehabilitáció biztosítása is.